Hela sommaren har jag skördat gurkor i min trädgård. De minimala frön som jag petade ner i jorden i våras blev efterhand väldiga plantor. De växte så det knakade. Mycket tid gick åt till att vattna alla krukorna och binda upp de lianliknande växterna. Gurkorna fick mig att känna mig som en mästerodlare. Allt gick ju så bra! Varje dag fyllde jag famnen med nyskördade gurkor och bar in dem i köket. Gurkor till frukost, middag och kvällsmat. Under en tid blev den rika skörden nästan till ett problem. Åh nej, inte tio gurkor idag igen, hörde jag mig själv klaga. Vad ska jag göra med all denna skörd?
Det är lätt att ta den goda skörden för given. I alla fall när man står mitt i den, såsom jag gjorde i somras. Det påmindes jag om häromdagen när jag skördade de tre allra sista gurkorna. De liknade inte alls sommarens fullmatade exemplar. De här var krokiga, skrovliga, små och lite sega. Krispigheten var ett minne blott, men jag märkte att jag plockade dem med större vördnad än vad jag gjort under överflödets tid. Och jag kunde känna samma förundran över årets tre sista gurkor som jag gjort inför de tre första groddarna som sprängde sig genom jordytan i våras.
Jag vill gärna odla gurkor även nästa år. Jag var ju så bra på det. Eller? Ja, jag trodde det ända tills jag läste att gurkodling är bland det allra enklaste som finns. Så var det med den mästarodlartiteln. Så befriande skönt att påminnas om att det enda jag egentligen kan göra är att förbereda jorden, så några frön, vattna och sedan vänta på att den store Mästerodlaren ska göra jobbet.
Krönika Ystads Allehanda okt 2024/Anna Alebo, Killans kaplan